DNEVNE NAVIKE KOJE ĆE VAS ZBLIŽITI S VAŠOM DJECOM

Svakodnevna i predvidljiva rutina pomaže djeci da znaju što mogu očekivati. To im pruža osjećaj sigurnosti.

Rutine pomažu djeci da usvoje konstruktivne navike i razviju načine na koje mogu upravljati svojim životima. Jedan primjer;  u obiteljima u kojima nema određenog vremena ili prostora za pisanje domaći zadataka, djeca možda nikada neće usvojiti naviku da sjednu kako bi uradili za njih trenutno neprijatan zadatak. Tako će se odnositi i prema zadacima koji im čine ugodu.

Djeca koja ne razviju osnovne rutine brige o sebi, za sve, od higijene do ishrane, imat će poteškoća kada postanu odrasle osobe.

Rutine pomažu roditeljima da izgrade svakodnevne navike povezivanja s djecom.

Roditelji su preopterećeni; razmišljaju da im ne treba im još jedna stvar na listama dnevnih zadataka. No, ako svakodnevne obiteljske  rutine promotrimo  kao priliku da izgradimo bliskost, shvatiti ćemo da povezanost roditelja i djece olakšava  svakodnevni život. Jedan primjer;  jutarnje oblačenje…ako vaše dijete ujutro igra i ne želi se obuči, pokušajte ostvariti povezanost s djetetom tijekom te aktivnosti. Pokušajte za vrijeme dok  dijete odbija oblačenje, razgovarati o tome što vas čeka tog jutra i zašto je potrebno da prekine igru i obuče se.

Povezivanje tijekom dnevne rutine može povećati bliskost i suradnju roditelja i djece.         

Pokušajte napraviti nekoliko dnevnih navika koje jačaju i njeguju odnos s djecom…

Predlažem vam nekoliko IDEJA koje možete ubaciti u vaš raspored:

 • Pomazite se s djetetom 5 minuta, čim se probudi. ( sa svakim posebno ako imate više djece )
 • Izdvojite nekoliko minuta i sjednite sa djecom za vrijeme jednog obroka u danu i popričajte o tome što će se dogoditi ili što se dogodilo tijekom dana.
 • Umjesto povišenog tona u jutarnjoj rutini, potaknite ih fotografijama ili crtežima djece koje obavljaju svoje zadatke. Dopustite  im da budu „odgovorni“, pokušajte s osmjehom im pokazati tablicu s rutinama i pitati što trebaju još uraditi. Obavezni dio povezivanja uključuje zagrljaje, poljupce i pohvale nakon završetka svakog zadatka.
 • Poskakujte zajedno dok hodate do vrtića/škole ili pjevajte vesele pjesmice u automobilu.
 • Zagrlite se kada se rastajete i kada se ponovo vidite…zagrljaji su jako važni jer osnažuju samopouzdanje i osjećaj pripadnosti. Osmislite neki vaš poseban pozdrav ( trljanje nosićima…neki vaš posebni ritual) .
 • Dok se opraštate, objasnite djetetu da s nestrpljenjem očekujete vaš ponovni susret.
 • Odvojite nekoliko minuta organizirajte se prije nego što napustite radno mjesto kako bi uistinu mogli ostaviti svoj posao iza sebe. Isključite telefon u trenutku kada se susretnete s djetetom, a može i do trenutka dok ne ode na spavanje. Uvečer ćete moći svojoj obitelji podariti najbolji dio sebe, a ne ono što je ostalo od vas nakon napornog dana.
 • Na večeri, postavite zanimljivo pitanje i dajte svakom djetetu vrijeme da odgovori dok svi slušaju.
 • Osmislite neku zabavnu, šaljivu igru prije kupanja koju možete nastaviti igrati i dok se kupaju.
 • Uživajte u čitanju priče za laku noć.
 • Posvetite svakom djetetu nekoliko minuta i recite mu da se osjećate sretno jer ste njihov roditelj.

Branka; žena,majka,profesor, edukator, motivator,Life and Wingwave coach

Newsletter

Prijavite se i dobivajte redovite obavijesti o aktualnim događanjima