JASNA KOMUNIKACIJA JE TEMELJ PARTNERSKIH ODNOSA!

Poznato je kako 90 % nesporazuma proizlazi iz tona glasa, a tek 10 % iz onoga što je rečeno. Osjetljivi smo na način i ton na koji nam je nešto rečeno, no neverbalna komunikacija  boli više.

Jedna od najvažnijih osobina po kojoj se razlikuju sretni i nesretni parovi je način na koji međusobno komuniciraju.

Vrlo često mislimo da sve možemo naučiti, no komunikacijske vještine jako teško savladavamo. Sigurno se pitate i zašto…Jednostavno…emocije su te koje nas sputavaju.

Riječi su moćno sredstvo. S njima izgovaramo blagoslove, ali i prokletstva. Stoga, trebamo biti oprezni pri izgovaranju riječi. Koristimo naše riječi  da bismo gradili, a ne rušili.

U braku, žene i muškarci vrlo često izgovaraju riječi koje imaju negativan utjecaj na njih same, kao i na njihov brak, a da toga uopće nisu svjesni.

Prije ulaska u partnersku vezu poželjno je sebi postaviti  neka pitanja:

  • ☺ Kakvog partnera želim? ( Sjetiti se svih detalja, ne samo izgleda, osvijestiti kakve osobine bi trebao imati, kako bi se trebao odnositi prema vama…)
  • ☺ Kakva bi ja žena trebala postati dok čekam takvog partnera? ( Koliko sam spremna raditi na sebi, koliko volim sebe, kako se odnosim prema sebi… )
  • ☺ Koliko sam spremna uložiti u partnerski odnos?
  • ☺ Što je meni važno kod partnera?
  • ☺ Što ja želim postati uz takvog partnera?
  • ☺ Kakva osoba trebam postati da bi u oceanu ljudi moj budući partner ugledao baš mene?

Partnerski odnos je predivan vrt koji treba njegovati svakodnevno ako želimo da cvjeta, miriše i odiše ljepotom.

Sretni partneri otvoreno i iskreno komuniciraju, ulažu napor u rješavanje problema, iznose svoje misli, izražavaju svoje osjećaje, pokazuju međusobno razumijevanje te nastoje probleme sagledati iz perspektive partnera.

Nesretni partneri izbjegavaju, ublažavaju ili ignoriraju sukobe, ne žele raspraviti problematične stvari, destruktivno komuniciraju (kritiziraju, ne slažu se, tuže se, daju sarkastične primjedbe…), a za probleme u odnosu okrivljuju partnera.

Komunikacija se uvijek odvija na dvije razine: verbalnoj (govorno sporazumijevanje) i neverbalnoj (ton i boja glasa, kontakt očima, držanje tijela, mimika, gestikulacija…). Neverbalna je komunikacija često značajnija od verbalne, jer ju je vrlo teško kontrolirati i “cenzurirati”. Neusklađenost verbalne i neverbalne komunikacije (npr. govorite jedno, a u držanju i tonu glasa se vidi da zapravo ne mislite tako) je najčešći okidač za sukob partnera. Zato govorite ono što pokazujete!

Jedan  od glavnih preduvjeta dobre komunikacije, uz poštovanje i zainteresiranost za partnera, je aktivno slušanje. Praćenje  verbalnih i neverbalnih poruka partnera, ponavljanje primljene poruke vlastitim riječima (kako bi se izbjegao nesporazum) te traženje dodatnih objašnjenja.

Sukobi su neizbježni i normalni u bilo kojem dugotrajnom odnosu, pa tako i u braku. Stoga ih ne treba izbjegavati, već ih treba rješavati. Izbjegavanje razgovora o međusobnim neslaganjima obično dovodi do porasta nezadovoljstva i neraspoloženja, što u konačnici najčešće rezultira potpunim emocionalnim udaljavanjem partnera.  Način  na koji supružnici izlaze na kraj s konfliktima određuje kvalitetu i trajanje njihova odnosa.

Komunikacija je temelj bračnog odnosa, ključ zajedništva i temelj opstanka svake uspješne veze.

  • ☺ Tri pravila uspješne komunikacije:
  1. Dopustiti partneru da izrazi svoje osjećaje bez prekidanja, ispravljanja, primjedbi ili neslaganja. Važno je pažljivo slušanje.
  2. Komunikacija JA porukama je vrlo važna. Izbjegavajte započinjati razgovor s TI iskazima. Govorite o vlastitim osjećajima. Ne govoriti: “Ti si me povrijedio/la!” već: “Osjećam se povrijeđen/a!” Ne govoriti: “Ti ne mariš za mene!” već: “Osjećam se zanemareno!”
  3. Ove riječi guše svaku komunikaciju: “UVIJEK” i “NIKAD”.

Nije potrebno puno za uspješnu komunikaciju s partnerom. Potrebno je umjesto kritike uputiti kompliment, umjesto prigovora razumijevanje, umjesto uskraćivanja nježnosti, zagrljaja, seksa ponuditi rame, pokloniti cvijeće, kravatu, poslati neku lijepu poruku… Pokazati da vam je stalo.

Je li to tako teško?

I za kraj…dobra komunikacija važna, no nije samo ona temelj uspješnog braka. Nedostaje li strasti, poštovanja, zajedničkih interesa, onda je to samo prijateljstvo, a ne brak.

Ako osjetite da u vašem partnerskom odnosu komunikacije nije baš naj naj, pomoći ću vam, ako moju pomoć želite…

Branka životna trenerica za partnerske odnose      

Newsletter

Prijavite se i dobivajte redovite obavijesti o aktualnim događanjima