Kako da mladi roditelji sačuvaju svoj brak

Bračni odnosi i obiteljska sreća su usko povezani, no partneri to često zaborave u trenutku kada u njihov život ušeta maleno biće. I sama sam mama s bogatim iskustvom, a i u radu s roditeljima otkrivala sam puno istina i primjera o tome  što je sve potrebno za uspješan brak … (jedan od razloga raspada mog prvog braka je bilo neznanje kako ga očuvati kada sam postala mama …)

Nema sumnje da djeca mogu brak pretvoriti u totalni tornado u kojem se oba partnera u osjećaju bespomoćno. Međutim, ono što znam danas, nakon puno godina iskustva, je to da svaki par i porodica mogu emocionalno i duhovno napredovati samo ako za to postoji želja i obostrano zalaganje.

Ovo je mojih petnaest preporuka koje vam mogu pomoći da pronađete uspješniji i jednostavniji  put kroz  putovanje zvano “brak”:

♡♡ NE ZABORAVITE – VI STE RODITELJI

Kad postanete roditelji vaši prijatelji i šira osjetit će se pozvanom da vas zasipaju savjetima oko ponašanja prema vašem djetetu. Vjerujte mi da sam ih zapisivala mogla bi napisati podeblju knjigu, bilo bi mi bolje da nisam ih slušala i slijepo im vjerovala. Upamtite jedno, vi ste roditelj i vi svoje dijete poznajete bolje od svih ostalih. Potrudite se da kao partneri budete na istoj strani kada odlučujete što je najbolje za vaše dijete i vaš odnos će sigurno napredovati. Nitko se neće osjećati zanemarenim.

Uvijek budite tu jedno za drugo.

Ovo je potpuno novi period vašeg života kroz koji neprestano učite i privikavate se na novonastale situacije. Učite…najprije kao par, kao roditelj, ali i kao vi sami. Strpljenje  i podrška neka budu na vrhu liste prioriteta.

♡♡ POKAŽITE MEĐUSOBNO POŠTOVANJE

I vi i vaš partner treba biti posvećeni zajedničkim ciljevima. To je put na kojem se svi životno događaji odvijaju na pravi način. Nije uputno da partneru stalno nešto zamjerate, potrudite se da ga podstaknete da bude još bolji, tako što ćete i vi sami i svi oko vas biti sretni.

Prihvatite pravo na različitost.

To ne znači da je jedna strana u pravu, a druga nije. To jednostavno znači da postoji više mogućnosti da se nešto uradi. To je još jedna prilika da učimo jedni od drugih, prihvatimo i pokušamo da usvojimo sve ono dobro što druga strana posjeduje.

♡♡ ​VAŠ PARTNER NIJE VAŠ PROTIVNIK

Igra zvana “Tko se više trudi” uvijek se završava bez pobjednika. Svaki doprinos je važan. Kada vam je pomoć potrebna , zatražite ju. Ono što je ključno i važno je način na koji ju tražite. Zatražite ju s ljubavlju, asertivno i sa zahvalnošću, a ne sa očekivanjima i ljutnjom.

Roditelji su saveznici u odgoju djece.

♡♡ OTKRIJTE SVOJE STRAHOVE

Ne postoji roditelj koji se ne bori sa strahovima svih vrsta. S nekim strahovima roditelji se susretnu tek kada dobiju dijete. Zbog toga su mnogi zbunjeni i iznenađeni. Neotkriveni strahovi su potencijalni uzrok za napetost u vašem odnosu.

Prihvatite da se i vaš partner susreće sa strahovima.

Poštujte strahove vašeg partnera.

Možda ne vidite osnovu za strah svog partnera, no to ne znači da ga ne trebate uvažavati, poštivati i podržati u nastojanju da se riješi tog straha. Potrudite se da ga saslušate sa suosjećanjem, jer ćete mu samo na taj način pomoći da se oslobodi tog istog straha.

♡♡ PODJENAKO PODIJELITE RODITELJSKE ULOGE

“Ja sam više vremena s djecom i zato imam više prava da odlučujem” – ova rečenica i vaš  stav udaljit će vašeg  partnera i stvoriti preduboki ponor u vašoj zajednici. Razmislite i sagledajte sve opcije, uključite partnera u što više dnevnih aktivnosti, dopustite mu da se osjeća odgovornim za odgoj djece.

U odgoju djeca oba roditelja imaju vrlo važnu ulogu.

♡♡ OTVORENO RAZGOVARAJTE O SVEMU

Dolaskom  djeteta otkrit ćete neke sasvim nove stvari o svom partneru. Možda će vas one iznenaditi. Dolazak novog člana, nakon što prođe euforija, zna u većini slučajeva biti zbunjujuće. Preporuka je da otvoreno razgovarate o svemu što vas zbunjuje ili što vam se ne sviđa. Jedino tako možete otkriti uzroke ponašanja koje vas zbunjuje. Postoji mogućnost da na površinu isplivaju neke potisnute traume.

Fokusirajte se na partnerove dobre strane.

Spoznajom da ste postali roditelji javlja se sumnja u sebe. Postavljaju se nedoumice o tome jeste li spremni biti  da nije dovoljno dobar roditelj. Sjednite uz šalicu kave ili čaja i porazgovarajte o tome kako zamišljate roditeljstvo, koje nedoumice vas zabrinjavaju. Neka zajednički zaključak bude da ćete se potruditi biti najbolji roditelji. Ako negdje zapnete da ćete potražiti stručnu pomoć.

Slobodno izrecite svoju zabrinutost.

Drage mame, većina vas će pokleknuti pred sumnjom da se više ne osjećate seksi i poželjno zbog trenutnog izgleda. Od ključne važnosti je da sve to podijelite sa svojim partnerom, kako bi riješili te dileme. Preporuka je da se ne zapostavite pod izgovorom da sada imate puno više posla. Ima puno načina da partneru postanete privlačni i nakon poroda.

Drage tate, vaša supruga je dalje za vas najprivlačnija žena na svijetu. Ako uvidite da je uloga majke preopterećuje, recite joj da i dalje mislite da je prelijepa i atraktivna, da ste i dalje ponosni na nju. Pokažite joj da ju ne gledate samo kao mamu već da je ona i dalje žena vašeg života.

♡♡ POSTATI RODITELJIMA NE ZNAČI ODRICANJE OD SEKSUALNIH ODNOSA

Vjerujem da ste svjesni katastrofe čekajući pogodan trenutak za intimne odnose. Naravno da treba poštivati oporavak žene nakon poroda, no izmjena nježnosti uvijek je poželjna. Zaboravite na glavobolju i umor i budite sigurni da ćete mirnije spavati u naručju svog partnera.

Neka vaša spavaća soba bude mjesto ugode i sreće.

Jako je važno da imate samo svoj prostor koji će vas uvijek podsjetiti da niste samo roditelji – vi ste ljubavnici i najbolji prijatelji.

Svakog dana budite zahvalni na vašem zajedničkom uspjehu.

Vi ste jedini koji su zaslužni za to što je vaše dijete došlo na ovaj svijet. Ne zaboravite, dijete je plod vaše ljubavi i budite zahvalni i sretni što ste se pronašli i stvorili svoju porodicu.

♡♡ OPUSTITE SE

Što ste više nasmijani, to ćete više ljubavi osjećati. Uživajte u zajedničkim radostima i smijehu. Osmijeh nema cijenu, a puno donosi. Smijete se, grlite se i volite.

Poštujte jedno drugo, budite otvoreni, porazgovarajte o svim poteškoćama. Vaš brak je vaša svetinja, ne dopustite da vam drugi kroje pravila.

Volim sebe i volim vas

♡♡

Ako zapnete na nekom koraku
vrata Joyful Life by Branka su vam uvijek otvorena.

Newsletter

Prijavite se i dobivajte redovite obavijesti o aktualnim događanjima