KOJE SU PREDNOSTI MINDFULNESS (SVJESNOG ) RODITELJSTVA

U autoritativnoj ( patrijarhalnoj ) obitelji djecu su vidjeli, ali ih nisu slušali.  Za svaki neposluh najčešće su ih kažnjavali. Do šezdesetih godina 20. st.  uvriježena odgojna metoda odgoja djece bio je agresivni način koji nije znao za kompromise. Većina današnjih roditelja ne pribjegava toj metodi odgoja, no, onako malo, potajno, vjeruju da je tjelesno kažnjavanje ponekad neophodno i korisno. Razumljiv je takav stav, jer većina nas je tako odgajana, a naši roditelji su nam uzor u svemu, pa tako i u odgoju.

Ostala sam bez teksta kada sam pročitala da oko 55% roditelja u Europi smatra da imaju pravo svoju djecu tjelesno kazniti. Ta tradicija, agresivnog tjelesnog i verbalnog kažnjavanja, uglavnom je odgovorna za loše mentalno zdravlje većine odraslih.

Sva sreća, da se svijest o roditeljstvu i odgoju djece polako  mijenja. Većina roditelja se educira ( nažalost još uvijek ne postoje škole za roditelje) i polako prihvaćaju stav da se prema djeci, mladima i drugim ljudima pristupa na neagresivan, asertivan način.

Trebat će još vremena da se iskorijene stari obrasci odgoja koji su generacijama prenošeni s koljena na koljeno. Uvjerena sam da primjenom mindfulness tehnika, roditelj neće doći u situaciji da pomisle kako je TJELESNO KAŽNJAVANJE djeteta dobro rješenje poteškoća i problema.

Pomoću tehnika svjesne pažnje (o tome ću pisati u slijedećem blogu) možemo spriječiti nalet agresivnosti, jer smo naučili kako se izboriti s njom. Roditelj će lakše postaviti osobnu granicu tako da ju drugi poštuju. Odnosi  između roditelja i djece mogli bi postati zdraviji, topliji i asertivniji ako roditelji promijene način reagiranja i ponašanja prema djeci.

Potrebno je čuti i osvijestiti muziku i poeziju osjećaja. Kada dobro naučimo slušati tu muziku i čitati tu poeziju osjećaja naučit ćemo izražavati i razmjenjivati cijelu paletu osjećaja s djecom i drugim ljudima. Na taj način održavat ćemo mentalnu higijenu koju prati emotivno otvoreno, socijalno razvijeno, zdravo okruženje.

MINDFUL RODITELJSTVO nikako ne znači „biti savršen“ roditelj i ne predstavlja nešto u čemu se može pogriješiti.

MINDFUL RODITELJSTVO ZNAČI UNIJETI SVJESNOST SVEMU ŠTO SE DOGAĐA.

Sposobnost roditelja da prepozna vlastite emocije i da upravlja njima, omogućit će mu da isto prepozna kod djeteta i da mu pomogne u njihovom izražavanju.

Ovo je nekoliko prednosti SVJESNOG RODITELJSTVA:

  • Roditelj postaje svjestan svojih misli i osjećaja
  • Roditelj postaje prisutniji i emotivniji kada su u pitanju osjećaji, misli i potrebe djeteta
  • Roditelj bolje prepoznaje i izražava svoje emocije
  • Roditelj smanjuje samokritičnost i kritičnost prema djetetu
  • Roditelj nauči udalji se od situacije (svjesnim disanjem) i izbjegava impulzivne reakcije
  • Roditelj uspijeva uspostaviti suradljiv odnos s djetetom

Priča o MINDFUL RODITELJSTVU se nastavlja u slijedećem blogu…

 

                                                                      Branka profesor; edukator 

Newsletter

Prijavite se i dobivajte redovite obavijesti o aktualnim događanjima