Sigurni pokazatelji da je vaše dijete u pubertetu

Ah, te turbulentne godine! One su obično noćna mora, za djecu ali i za roditelje koji trpe te promjene raspoloženja, gunđanja itd. Da bude gore, djeca danas u pubertet ulaze puno ranije od očekivanog. Najbolji način da to izdržite je da se naoružete strpljenjem, a naročito ako primetite slijedeće znakove koji sigurno dokazuju da vaše dijete „trese“ pubertet.

USMENA KOMUNIKACIJA PRESTAJE

U jednom trenutku ste najbolja „prijateljica“ sa svojim dječakom ili djevojčicom. Vaše dijete vas obožava, želi da bude kao vi i vi ste prva osoba koja čuje sve uspjehe, suze i tajne. No, onda odjednom…sve riječi prestaju. Komunikacija poprima čudne prizvuke i vizualne izražaje u vidu negodovanja, prevrtanja očima, mrmaljanja i… pisanih poruka, i to sve više u elektronskom obliku. „Roditeljima je zabranjen ulazak u moju sobu”

SVE SE VRTI OKO TRENDOVA

Vaše dijete bira odjeću s ciljem da bude primijećeno. Vrlo je važno koje je marke odjeća… Kada vaše dijete počne da primjećuje imena brendova i insistira na skupocjenim tenisicama ili cipelama umjesto cipela s junakom iz crtića – definitivno je u pubertetu!

DRUŠTVENE MREŽE SU OBVEZATNE

Facebook, Twitter, Instagram ili Snapchat … (ako ne znate što je to upitajte dijete) su društvene mreže bez kojih teen generacija ne može zamisliti svakodnevicu. Iako su to mreže na kojima bi trebali biti samo ako su punoljetno, no teen malci ih imaju neovisno o vašim zabranama „Jer, svi prijatelji su već na Facebook-u“.
Tu smo sad na skliskom terenu…te mreže su opako dobra platforma za mobing i zlostavljanje koje može imati poguban kraj …OPREZ …

SELFI JE SVUDA OKO VAS

Svaki pogled u ogledalo ili izlog dobra prilika za vježbanje za „selfi“. Čak i ako djetetu ne odobravate „selfi“ , selfiji će se pojaviti svuda oko vas. Dijete počinje sve više razmišljati o fizičkom izgledu, a to vodi ka tome da sve više želi da se pokazuje okolo. Možete se sa tim boriti kako god želite (iako sam uvjerena da poznajete barem jednu odraslu osobu koja je opsjednuta selfijima), pripremite se da gledate poze iz škole, kupatila, prijateljica, izleta itd …

PRIVATNOST JE SVE

Počinje zaključavanje vrata ili izričito zahtijevanje da kucate prije nego što uđete. Djeca žele privatnost i to bez nekog posebnog razloga, ne trebate odmah biti sumnjičavi. Naravno, s pubertetom dolazi i malo raznih „istraživanja“, morate to razumjeti. U svakom slučaju, s pubertetom kod djece raste želja da budu neovisna, a vrijeme koje provode u svojoj sobi je upravo vrijeme za to!

DIJETE GOVORI SVE I SVAŠTA

Odjednom ćete primijetiti da vaše dijete govori razne stvari – manje ili više (ne)pristojne. Bit će tu svega i svačega jer dijete testira granice. Bit će tu svega, i psovki, ali i čudne internet terminologije. „Surfajte“ i vi malo po internetu kako biste bili u toku. To vam se nalazi u opisu roditeljstva.

ODGOVARANJE JE ČESTA POJAVA

Prisjetite se svega što je dijete do sada govorilo svojim igračkama ili možda prešutjelo smrknuta lica. Sada to počinje da izlazi iz njega i to pred vama, eventualno onako mrmljajući u bradu ili glasno taman toliko da vi to čujete. Tražit će i više objašnjavanja vaših odluka. „Kako, Zašto, Zar baš moram ja …“

KUDA JE NESTALA MOJA MALA SLATKA BABY

mali ste slatkog dječaka ili djevojčicu? Ta slatkoća je sada zamijenjena „hejtom“ i sarkazmom. Vaše dijete traži novi identitet s ulaskom u pubertet. Slatka mala baby u tom periodu nije „u modi“.

VI NIŠTA NE ZNATE

Da li znali da odjednom više ništa ne znate? Vjerojatno ne, jer prema mišljenju vašeg teen malca, vi ne znate NIŠTA! To je samo razvojna faza i tako se prema njoj odnosite. Skoro svako dijete prolazi kroz to i misli da baš ono sve zna, najpametnije biće na svijetu. Vjerujete vaše dijete je normalno i ta faza će proći za koju godinu … Pokušajte ignorirati tu „fazu“ i ne doživljavajte ju osobno … Prihvatite to i na dobrom ste putu.

VI SAMO SRAMOTITE SVOJE DIJETE

Evo još jednog jako skliskog terena… tu ste pravi profesionalac – kako da osramotiti svoje dijete! Nije uopće važno što radite i govorite. Možete biti ste najcool mama na svijetu! Oblačite se trendi, slušate dobru muziku, čitate dobre knjige, znate sve aktuelne i cool filmove i imate i smisao za humor. No, to vašem teen malcu ide na živce, jer misli da to radite kako bi se svidjeli njegovim ili njezinim frendovima. Vi ste hodajuća katastrofa! Prihvatite i to kao prolaznu fazu.

ILI SU STALNO VANI ILI SAMO SJEDE U SOBI

Teen malci imaju ambivalentno ponašanje. Ponekada mogu razviti posebnu averziju prema izlasku iz svojeg carstva. Super im je da sjede u sobi, u svom svijetu, da se dopisuju, twitaju, postaju, šalju slike, pričaju preko Skype-a itd. Njima je to zabavno, pričaju sa svojim frendovima i to je cool! Ovdje budite uporni. Ne odustajte, pokušajte ih nagovoriti da provire nos iz svoje sobe. Jednako tako budite dosljedni s onim teen malcima koji bi neprestano bili vani … Ovdje su granice jako važne …

I za kraj … ne poznajem roditelja koji nije preživio teen razdoblje, preživjet ćete ga i vi … Što su radili vaši roditelji kada ste bili teen malci? Čega se sjećate?

Pokušajte postaviti zdrave granice i pustite teen malca da na miru odrasta jer se to pozitivno odražava na formiranje njegovog samopouzdanja, identiteta i socijalnih odnosa. I imajte u vidu da ljubav, empatija, razumijevanje, međusobno poštovanje i zdrava komunikacija nikome nisu nanijeli zlo.

Ljubi vas Branka, za sva pitanja i nedoumice moje srce je otvoreno, a odgovore na sve vaše nedoumice možemo riješiti u mom JoyfulLife centru…

by Branka

Newsletter

Prijavite se i dobivajte redovite obavijesti o aktualnim događanjima