TATE SE ČESTO IGRAJU MALO DRUGAČIJE

Kada vam postave pitanje kako se vaše dijete igra, što zamislite?

Većina roditelja zamišlja sobu punu igračaka, vlakić i autiće na podu, košaru punu loptica, „plišance“ po cijeloj sobi.  No, zaboravili ste da za djecu, igra nije ograničena samo na igračke. Igra je velik dio svega što oni rade, bilo da se radi o stvaranju, građenju, glumi, pjevanju ili istraživanju. Kroz igru djeca prihvaćaju stvarni svijet, otkrivaju i testiraju svoje granice. Igra im izgraditi svijest o sebi i o drugima, te im pruža prostor u kojem se mogu baviti svojim mislima i osjećajima bez da ih se požuruje.

Igranje je odlično vrijeme u kojem se roditelji mogu bolje povezati s djecom te izgraditi blisku vezu.

Načini na koji se majke i očevi igraju mijenja se s obzirom na to kakvo je dijete i kakav je roditelj. Mame i tate imaju drugačije stilove igranja, a svaki način igranja je izvrstan način kako uspostaviti i održati zabavnu, nježnu vezu punu ljubavi sa svojim djetetom. Svaki roditelj je drugačiji i stilovi igre. Pretraživanjem novije literature o ranom djetinjstvu koju je napisao Michael Lamb, profesor psihologije na sveučilištu Cambridge, možemo naći da se djeca obraćaju ocu kad se žele igrati, a majci kad su uzrujani ili pod stresom.

KAKO SE DJECA VOLE IGRATI S TATOM…

 GRUBA IGRA

Tate vole malo grublje igre s djecom. Ova igra često uključuje neku vrstu grubosti, poput hrvanja ili naguravanja, u kojoj podjednako uživaju djevojčice i dječaci.

Zašto je važno: Iako može izgledati neprimjereno, malo blentasto, grublja igra je važna za razvoj djeteta jer mu pomaže istražiti tjelesne granice, testirati koordinaciju i poboljšati ravnotežu.

SMIJEŠNE PJESME I IGRE

Djeca vole kada im tata otpjeva neku pjesmicu ili ispriča priču uspavanku? Vjerojatnost je velika da će tate promijeniti riječi dječjih pjesmica i uspavanki, i izmisliti drugačije završetke priča.

Zašto je važno: Pričanje uspavanki i pjesmica pomaže djeci razviti jezične sposobnosti, razumjeti likove te predvidjeti sljedove događaja te obrasce priča. Kada tate mijenjaju riječi, time pokazuju kako kreativno razmišljati izvan uobičajenih okvira.

NEUREDNA IGRA

Tate nisu opterećeni neredom koliko neke mame. Kada dijete treba partnera u zločinu za igranje u blatu, s balonima punim vode ili paintball, tate su pravi izbor. Preporuka je da ovakva vrsta igre ne prestaje kada vam dijete odraste. Uživala sam gledajući odrasle timove očeva i kćeri ili očeva i sinova koji zajedno igraju sportove  i pri tom uživaju.

Zašto je važno: Neuredna igra potiče motoričke vještine i koncentraciju, rješavanje problema te jedinstveno osjetilno iskustvo. Samo se prisjetite kako je to zakoračiti bos u blato.

GRAĐENJE I RJEŠAVANJE PROBLEMA

Tate su odlični u poticanju praktičnih zadataka iz prve ruke. Bilo da se radi o građenju kućica, brodića ili prikolica. Ako ste tata koji voli graditi i izrađivati stvari, ostavite dio svoje radne površine za dječji alat pored vaše radne površine kako biste svoju djecu uključili u to što radite. Djeca uživaju kada se s njima slažu Lego kockice, slagalice, tangrami, grade kule u pijesku…  

Zašto je važno: Igranje u kojem se koriste ruke potiče prostornu orijentaciju, dobru kontrolu pokreta, rješavanje problema, analiziranje planiranje, kreativnost te koordinaciju oko-ruka – što je stvarno neophodno za razvoj sinapsi u mozgu!

 TATIN SMISAO ZA HUMOR

Moj tata mi je govorio kako je išao u „Školu za tate” i tamo je naučio sve svoje „grozne“ fore. Kada sam ga pitala „Što je na TV-u,”, on mi je odgovarao: „Lonac i cvijeće i mamin ručni rad.“ Najbolje tatine fore mjere se po količini kolutanja očima i dubokim uzdasima srama.

Zašto je važno: Iako se radi manje-više samo o zabavi, no kroz ove šale otac pokazuje kako treba ponekad biti samokritičan, te s vremena na vrijeme moći pogledati na svjetliju stranu života. Ove šale nas uče i kompleksnosti jezika.

 SPORT I AVANTURIZAM

Tate  vole stavljati naglasak na važnost kretanja i tjelesnog razvoja i spretnosti. Bilo da se radi o timskom sportu, jahanju, trčanju ili istraživanju prirode. I dječaci i djevojčice trebaju ovakvu vrstu vježbe, bilo da žele postati sportaši ili samo uživati trčeći po parku.

Zašto je važno: uspostavljanjem dobrog primjera za svoju djecu, očevi uče kako je kretanje i tjelesna aktivnost važna – što je vrijednost koju će djeca nositi sa sobom kroz život. Vježbanje je dobro i za mentalno te emocionalno zdravlje, zdravlje kostiju, imunitet, zdravu tjelesnu težinu te mnogo drugih stvari.

Roditelji u razvoju djeteta važni ste oboje…Svaki od vas ima svoju ulogu u djetetovom odrastanju…

Uživajte u sretnom roditeljstvu…Cilj roditeljstva je dobra povezanost, a ne jaka poslušnost…

Branka; žena,majka, profesor, edukator, motivator, Life and Wingwave coach                           

Newsletter

Prijavite se i dobivajte redovite obavijesti o aktualnim događanjima