ZAŠTO NE BISTE TREBALI POSTAVITI NOVOGODIŠNJU ŽELJU I ŠTO UMJESTO TOGA UČINITI

Nova godina je pred nama, što znači da je vrijeme da se donese odluku, želju ili dvije. Pa što će biti ove godine: opet smršavite; opet obećajte promjenu posla; zaraditi više novca, možda?

Istina je da će većina nas učiniti isto što i uvijek: postaviti neke ciljeve koji će se zaboraviti do 7. siječnja, ili nakon toga. Tako da ove godine predlažem nešto drugačije. Možda će me zagovornici postavljanja ciljeva mrziti zbog toga.

Da, čula sam to već puno puta; razlog da se ne držimo svojih odluka, želja i ne ispunjavamo svoje ciljeve je taj što nisu SMART – specifični, mjerljivi, ostvarivi, realni i pravovremeni.

I dok je u tome puno istine, za mene je to samo pola priče.

Tako ove godine bacam pravilnik kroz prozor i nudim vam alternativni put.

Ne radi ništa. Ne postavljajte nikakve želje, odluke ili ciljeve.

A ako morate postaviti odluku, učinite to: Odustanite od želje da se bilo što dogodi u Novoj godini.

A ako morate postaviti cilj, postavite cilj da ne postavljate ciljeve.

“Što! Ali nova je godina. Vrijeme za ponovno pokretanje sata, za uspostavljanje svega što je moguće i ispunjenje mog potencijala! “

Yadda, yadda … Zaboravite. 

Ako se sljedeće godine ne želite naći u potpuno istom položaju, razmišljajući iste misli i osjećajući iste osjećaje, učinite to umjesto toga.

Umjesto da u paničnoj žurbi sastavljate popise želja  koje možete započeti na novogodišnji dan, zaboravite na sve to i uđite u Novu godinu apsolutno prisutni i apsolutno pozitivni o tome koliko će biti sjajna.

Ako to učinite i nastojite održati ovaj pristup, na kraju ćete raditi sve što biste trebali i kada to treba učiniti.

Prestanite s “prebacivanjem” svih stvari koje ste trebali učiniti ove godine, u planove “definitivno ću to učiniti sljedeće godine”.

Uđite u novu godinu s nultim pritiskom na leđima da učinite bilo što drugo osim da ostanete otvoreni za mogućnost rasta svog potencijala, osjetljivog na promjene i spremni pokazati suosjećanje sa sobom za svoje nedostatke.

Iz vas  će izronit sva djela i postignuća koja nikad niste planirali, no bit ćete zaprepašteni kada vidite kako se odvijaju.

Realnost je takva da nema smisla postavljati iste „ciljeve“ koje ste godinama postavljali, već samo da biste očarali sebe i druge.

Sjetite se što je rekao Albert Einstein:

Suludo je radi iste stvari iznova i iznova, očekujući različite rezultate.

Ovaj ciklus samo produbljuje osjećaje neuspjeha i nesposobnosti, što je u potpunosti negativno i sigurno ne pogoduje ostvarivanju ciljeva.

Razmislite na trenutak zašto niste izgubili toliku težinu, promijenili taj posao, sagradili šupu u vrtu ili gledali kako vaš sin češće igra nogomet.

Možda to zapravo niste željeli ili ste možda bili zaokupljeni davanjem prioriteta stvarima koje u vaš život ne donose ispunjavajuće duševno zadovoljstvo.

Možda ste toliko razmišljali da radite pozitivne stvari, a da ste ih zaobišli možda bi ih zapravo pokrenuli.

Sad postoji misao. Zašto zbog sve motivacije koju imate prije 1. siječnja postajete neproduktivniji kako godina prolazi?

Spremna sam se kladiti da je to zato što zadnjih nekoliko godina postavljate novogodišnje želje, a da zapravo ne znate što zapravo želite od života.

Ne radite ono za čim vaše srce čezne.

Možda se vaše želje i ciljevi temelje na očekivanjima drugih.

Možda vas pokreće lažna potreba da udovoljavate društvenim normama.

Tako je ove godine došlo vrijeme za pravu promjenu. Vrijeme je da procijenite gdje ste i što želite od života, a ne da nastavljate raditi ono što drugi očekuju od vas ili ono što mislite da bi moglo izgledati ili se osjećate uspješnijima ili privlačnijima.

Kako bi bilo, za ovu Novu godinu samo dopuštate da budete vi?

Čini se da to nije velika odluka, no uistinu je ogromna.

Prihvatite izazov! Probajte!

Trenutak  je kada pružite sebi priliku dah – da bude dovoljno prisutni  da od šume vidite drveće.

Nova godina ili ne, nakon što okrenemo potragu prema unutra i počnemo istinski razumijevati “ja”, sebe kao glumca koji igra ulogu, dobili smo priliku da započnemo iznova; to je više od toga. Preporođeni smo i što je najvažnije, oslobađamo se.

A to je osjećaj koji bi Nova godina trebala donijeti. Osjećaj oslobađanja. Osjećaj novosti. Osjećaj slobodnosti.

Budući da smo tu, a ne tamo , stalno smo u procjenama i projekcijama našeg uma, a saznanje, umjesto da pretpostavljamo i predviđamo što bi moglo biti ili bi moglo biti “ako” , rađa čistu svijest o sebi i otvara put jasnom uvidu za navigaciju u živim morima.

Naravno, u životu uvijek ima prostora za napredak, i da, POSTAVLJANJE CILJEVA MOŽE BITI POZITIVNA AKTIVNOST.

Ako  se uvijek trudite i očekujete promijene, možda je vrijeme da prestanete forsirati sebe, prestanete davati prazna obećanja strancu, prestanete živjeti preko očekivanja drugih i umjesto toga sprijateljite se sa sobom i divnim bićem koje ste vi su.

Ispraznite čašu i zakoračite u ovu Novu godinu bez  prtljage. Ako netko  hrani vašu dušu, to ste vi. Ako želite ujutro s osmijehom ustanete iz kreveta, nastavite, na dobrom ste putu.

Ulaskom  u Novu godinu i neka se vaša pozitivna energija sinkronizira sa zemljom i pruži vam jasnoću da krenete naprijed i budete ugodni i zadovoljni sa sobom i svojom okolinom.

Prepustite se, neka vaša intuicija preuzme vodstvo u vođenju vas kroz godinu.

Vjerujem da ćete u svoj život privući obilje pozitivnih prilika.

 

Newsletter

Prijavite se i dobivajte redovite obavijesti o aktualnim događanjima