ŽELITE LI DA VAŠE DIJETE DOBRO UČI?

Pubertet je najteže razdoblje u životu vašeg djeteta, vrijeme je složenih psihičkih i fizičkih promjena.

Mikhail Labkovsky, popularni ruski psiholog, govori roditeljima kako odabrati školu, treba li razgovarati s učiteljima i u kojem trenutku dijete zaista treba ostaviti na miru. Ako ne želite dopustiti da vam škola slomi dijete, ovih 12 savjeta bit će vam od velike pomoći.

1. Djecu ne treba opterećivati ​​prije škole

Do 6-7 godine djetetov mozak nije fiziološki spreman za primanje velike količine informacija. Izgubit ćete novac, a dijete – djetinjstvo.

2. Ne tražite “jaku školu” za učenika prvaka

U nižim razredima za dijete je najvažnije postići psihičku udobnost. Zato odaberite normalnu školu, blizu kuće. Dijete neće trošiti vrijeme i energiju na odlazak i povratak, a bit će mu lakše graditi odnose s prijateljima iz razreda ako žive u susjedstvu.

3. Prvi učitelj ne bi trebao biti strog nego dobar

Treba vam adekvatna učiteljica koja voli djecu i radi u školi jer voli taj posao. Zato u proljeće idite u obližnju školu i četvrtkom pitajte roditelje.

4. Škola je odgovornost vašeg djeteta, a ne vaša

Možete napraviti pauzu prva dva tjedna na početku prvog razreda, a onda se s djetetom dogovoriti: “Ne smeta mi tvoja škola, niti ću ti smetati.”

5. Prestanite ispitivati ​​što se dogodilo u svakom razredu i pretjerano reagirati na ocjene

Neka tema škole postane tabu. Ako dijete želi pričati o školi, pričajte; ako ne želi – ne treba kliještima vaditi riječi iz usta.

6. Domaću zadaću ne treba raditi s djetetom, školsku torbu ne treba spremati, ako je nešto zaboravilo, ne treba se brinuti

Razmislite malo o sebi – to dijete bi vas trebalo čuvati u starosti. A učinite li sve za njega, to neće biti mali problem u budućnosti.

7. Naravno da možete pomoći svom djetetu

Ali dijete bi prvo trebalo pitati: “Mama, ja ovo ne razumijem?” Ne da ti malo po malo, pa priđeš i pitaš je li sve u redu. Ako dijete ništa ne pita, znači da je sve u redu.

8. Ako učitelj ne voli vaše dijete, problem se mora riješiti

Pokušajte prvo razgovarati s učiteljem, pa s ravnateljem, ako nema  koristi  – krenite dalje. Možete ga prebaciti u drugi razred, pa čak i školu. Dijete se ni u kojem slučaju ne smije ostaviti u stanju dugotrajnog trajnog stresa.

9. Pubertet je najteže razdoblje u životu vašeg djeteta

Počinje između 12. i 14. i traje do 15-16. godine. Vrijeme je složenih psihičkih i fizičkih promjena. U to vrijeme djeca polažu prijemne ispite. Dijete može učiti i gore, od odličnog učenika do trojke. Ako ne želite sukobe i ozbiljne probleme, uključujući i pokušaje samoubojstva – ostavite dijete na miru. Vaš zadatak je da to vrijeme prođete što mirnije i što brže kako bi noćna mora prestala.

10. Ne smijete ulaziti u otvoreni sukob sa školom – bit ćete najvjerojatnije izgubiti

Kad vas pozovu na razgovor i razgovor o jakoj školi, složenom programu i potrebi da se bavite djetetom – nemojte se protiviti. I nastavite raditi sami.

11. Nije potrebno posebno razvijati djetetove talente ako to dijete ne želi

Talent treba pružiti radost, a ne biti iskorištavan. Ne treba se naprezati, tražiti pedagoge da bi netko dao odgovor na pitanje “što u njemu čuči?” Obično ne čuči ništa posebno i u tome nema ničeg tragičnog.

12. Najvažnije je naučiti prihvatiti svoje dijete ne očekujući ništa od njega

Nije važno kako uči, voliš ga takvog kakav jest i što god radi. Da, kad bude imao 15 godina, bit će mu teže nego s pet. Dijete u vama ne smije izazvati nikakvo odbijanje. Ali da bi se to dogodilo, prvo morate voljeti sebe.

Izvor: haber

 

 

 

Branka_edukator

Newsletter

Prijavite se i dobivajte redovite obavijesti o aktualnim događanjima