💕 PUT KA SRETNIJEM RODITELJSTVU 💕?

FB grupu „KUTAK SRETNIJEG RODITELJSTVA“ https://www.facebook.com/groups/2103647326604745/

otvorila sam sa željom da potaknem roditelje, da se odvaže i naprave korak, da započnu rad na sebi kako bi probudili autentičnost, samopouzdanje i otkrili radost života u sebi i tako puno sretnije otkrivali čari roditeljstva.

Ne, ne ću vam otkrivati nešto novo…sve o čemu ćemo pričati imate u sebi, samo ste to pospremili i dopustili da vam tuđa uvjerenja budu važnija.

SVJESNO roditeljstvo najbolje se sagleda i nauči kroz metodu OGLEDALA.

Kroz godine rada u školi i kao terapeut kada sam pričala o promjenama odnosa u obitelji nisam osjetila neke veće pomake. Trebalo mi je vremena da pronađem ključ koji otključava vrata iza kojih stoji rješenje. Počela sam pričati o tome kakav utjecaj  ponašanje roditelja i okoline ima na dijete. Tada sam uspjela pridobiti veću pozornost roditelja. Počeli su uočavati da mijenjanjem sebe pomažu svojoj djeci.

Krenula sam priču o Babuškama…

Ona najmanja Babuška ste vi kao beba, čista mala duša.
Druga Babuška ste dijete do sedam god, u toj dobi upijate sve kao spužvica. Treća Babuška ste osoba s emocionalnim spoznajama, upoznali ste ljubav, strah, nesigurnost, tugu. Četvrta Babuška ste vi kao roditelj.
Peta Babuška je babuška koja bi trebala prihvatiti promjenu.  

Ona najmanja Babuška nalazi se i u drugoj i u trećoj i u četvrtoj i petoj. Sve Babuške su u onoj najvećoj.

Što to znači?
Znači da su one prve spoznaje još u vama. Velika Babuška čeka promjenu. Vašu transformaciju. Kako? Tako da se vratimo unatrag i krenemo u veliko pospremanje starih uvjerenja, obrazaca i da polako počnemo vraćati resurse koji su nam na putu odrastanja nedostajali.

Postajemo osobe koje su svojoj djeci ogledala, onakva ogledala kakva naša djeca trebaju.

Kada se rodimo mi smo čista radost. U periodu do sedme godine roditelji su nam jako potrebni. Oni su nam sve. Nesvjesno usvajamo njihove navike, uvjerenja, ponašanja. Naši roditelji rade sve u najboljoj namjeri i nisu svjesni da rade isto ono što su radili njihovi roditelji, njihovi preci…

Sretna sam što VI, da baš VI ste PRVA generacija koja je spremna za promjene, za svjesnije roditeljstvo. VAŠA djeca su generacija djece koja nam svima ukazuju što treba da radimo kada je odgoj u pitanju.

Ja sam sretna što mogu s vama podijeliti odrastanje PRVE generacije djece kod koje ne prolazi tradicionalan odgoj. Odgoj gdje je roditelj neprikosnoveni autoritet koji se MORA slušati samo zato što je stariji i pametniji.
Na svijet je došla generacija pametne djece, djece koja su svjesna svog postojanja i nisu spremna pokoriti se kao što je to bila moja generacija. Oni su djeca novog doba.

Da se malo vratimo na vas…

Rođeni ste bez straha i uvjerenja.
Imali ste u sebi radost i želju za životom, samopouzdanje, autentičnost. Znali ste što želite, a što ne. Sve do sedme godine znali ste što želite biti kada odrastete. Igrali ste se bezbrižno i puni samopouzdanja.

Roditelji i okolina je na vas nesvjesno lijepila papiriće svojih obrazaca i uvjerenja. Postajali ste kao božićno drvce, puni papirića na kojima je pisalo : Nemoj ovo…Pazi ono…Nemoj pasti…nemoj razbiti to je vrijedno… Na svakom papiriću je pisalo NEMOJ….
Svakim danom počeli smo se udaljavati od sebe i trudili se biti dobri, poslušni, svidjeti se roditeljima i okolini. Upoznali smo strah, tugu, bol. Samopouzdanje nije raslo već je padalo.

Neki od vas ostali su emotivni…Odrasli ste, a u duši ste ostali dijete.

Kako ćete prepoznati te emotivce? To su oni odrasli koji u sukobu s okolinom, partnerom, obitelji, spremni su  zalupiti vratima, ne pričati danima…

Odrastali ste i dobili nove papiriće na kojima je pisalo: Nemamo novaca za gluposti…Što ti misliš da novac pada s neba…Život nije lagan…Svi koji imaju puno novaca su lopovi…Rijetki se rode sretni… Krenuli ste u svijet prepuni papirića ( uvjerenja ) koje su vam drugi nametnuli.

Željeli ste pripadati grupi tražeći sebe u svijetu koji vas okružuje. Nabacili ste maske i glumili ono što niste.

I dalje ste prepuni papirića uvjerili sebe da ste gubitnici. Svi oko vas bili su pametniji, a vi ste se trudili prikriti sebe. Tražili ste potvrdu od njih. Željeli ste biti najbolji. Tako ste uskočili u uloge „savršenih“ partnera, roditelja, prijatelja, kolega. A što ste izgubili? Izgubili ste SEBE. Izgubili ste svoju autentičnost, radost za životom, znatiželju koju ste imali kao dijete. Trudili ste se svidjeti svima, a najmanje ste se svidjeli sebi.

Kroz godine iskustva i rada spoznala sam činjenicu da su sva djeca do sedme godine različita, imaju svoju osobnost. Nakon toga polako počinju sličiti jedni na druge ( mislim na ponašanje ). Oni koji pokušavaju biti svoji, drugačiji, stigmatizirani su od okoline.

Pitala sam se zašto?

Trebalo mi je vremena da čujem rečenice: Budi dobar…Nemoj biti kao Tomo…Dobro zašto nisi dobio ocjenu kao Iva…Isti si otac…Pogledaj kako je ona pristojna…Dečki ne plaču…

Sve to ste kao djeca pokupili i što onda očekivati, da odrastete u snažnu, odvažnu, hrabru osobu… Bez pomoći stručnjaka teško…

Osobe koje nisu potražile pomoć svoju djecu odgajaju po obrascu koji su usvojili od svojih roditelja ili odlaze u drugu krajnost i rade sve suprotno.

Sada je nastupilo vrijeme kada vam je dosta. Našli ste se na prekretnici i poželjeli promjenu. Tu nastupa ona priča…počinje proces vraćanja unatrag.

Kada govorim o SVJESNOM RODITELJSTVU, govorim o roditeljstvu u kojem ste svjesni dinamike koja vlada između vas i djece. Vi ste tu kao podrška i kao putokaz. Ne mijenjate svoje dijete i ne stavljate ga u kalup da bude kao netko drugi. Podržavate njegovu autentičnost sa željom da izraste u samosvjesnu i samopouzdanu osobu. Želite da živi svoj život pun radosti, onako kako ga je započelo rođenjem.  

To možete samo ako poradite na sebi. Krenete putem prema natrag i sami spoznate svoju autentičnost. Vi ste djetetu njegovo ogledalo, primjer kao živjeti, čemu se radovati.

Vaša djeca vas više gledaju nego što vas slušaju. Oni su vizualni tipovi. Sve što radite vi radit će i oni jednog dana svojoj djeci.

Kada sam otvarala JoyfulLifebyBranka vodilja mi je bila pomisao da je došao trenutak promjene. Trenutak kada su roditelji poželjeli promjenu, spremnije započeti rad na sebi, osvijestiti svoja ograničavajuća uvjerenja i obrasce koje su im nametnuli.

Teško je riječima opisati radost kada u zajedničkom radu skidamo papirić po papirić i na kraju prodišemo punim plućima.
Samo nažalost neki krenu pa stanu, jer im postane prebolno. Neki malo uspore, a neki potpuno odustanu.

Vjerujte mi, tako je malo potrebno za iskorak iz zone sigurnosti, samo malo upornosti i hrabrosti, odlučnosti i odgovornosti za svoj život i život vaše djece.

Život prolazi. Ne možemo vratiti vrijeme.

Pružam vam ruku da sa sebe skinete sve suvišne papiriće, da krenete živjeti svoj puni potencijal, da budete roditelji djece koja će uz vas odrastati s osmjehom.
MOGLA SAM JA I MOJI KLIJENTI,  MOŽETE I VI!!

( vaša djeca će biti sretnija i spremnije koračati kroz život)

Branka životna trenerica      

Newsletter

Prijavite se i dobivajte redovite obavijesti o aktualnim događanjima